Κυριακή 15 Μαΐου 2011

ΤΡΟΠΟΣ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ Ν.1729/87 - ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ

ΠΙΝΑΚΑΣ Δ
TAVOR, LEXOTANIL, LIBRAX, DORM. STILNOX, IMOVANE, SONATA κ.λ.π.
Τα ανωτέρω φάρμακα του Πίνακα Δ του Ν.1729/87 (εκτός των κωδεϊνούχων) χορηγούνται με συνταγή με μονή κόκκινη γραμμή και αριθμημένη, χωρίς να χρειάζεται σφραγίδα της Νομαρχίας ή του ΙΚΑ (σε περίπτωση που η συνταγή είναι του ΙΚΑ) και σε οποιαδήποτε ποσότητα αναγράφει ο γιατρός π.χ. 1, 2, 3 ή 6 τεμάχια. Οι εν λόγω συνταγές σφραγίζονται με τη σφραγίδα του φαρμακείου, αριθμούνται κατά μήνα ή δίμηνο και φυλάσσονται στο φαρμακείο επί 3ετία σε φακέλους ή ντοσιέ.

ΠΙΝΑΚΑΣ Γ. Σ. ΚΩΔΕΪΝΟΥΧΑ
LONARID, LONALGAL κ.λπ.
Τα φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα που περιέχουν κωδεΐνη χορηγούνται ως ακολούθως:
1)Με απλή ιατρική συνταγή, φυλασσόμενη επί διετία, μπορεί να χορηγηθεί αριθμός συσκευασιών τόσων ώστε συνολικά η ποσότητα της κωδεΐνης ανά συνταγή να μην υπερβαίνει τα 200mg.
2)Με συνταγή του Ν. 1729/1987 (μονόγραμμη - θεωρημένη από τη Νομαρχία), φυλασσόμενη επί τριετία, μπορεί να χορηγηθεί αριθμός συσκευασιών τόσων ώστε συνολικά η ποσότητα της κωδεΐνης ανά συνταγή να μην υπερβαίνει τα 400mg.
3)Με ειδική συνταγή ναρκωτικών (δίγραμμη - θεωρημένη από τη Νομαρχία), φυλασσόμενη επί τριετία, μπορεί να χορηγηθεί αριθμός συσκευασιών όταν συνολικά η ποσότητα της κωδεΐνης ανά συνταγή να μην υπερβαίνει τα 400mg.
Κάθε άλλη απόφαση που ορίζει διαφορετικά τα προαναφερόμενα παύει να ισχύει.
Προσοχή: Παράβαση των ανωτέρω είναι παράβαση του Ν.1729/87, η οποία συνεπάγεται ποινικές και διοικητικές κυρώσεις.
Η στρογγυλή σφραγίδα του ΙΚΑ, σε συνταγές του ΙΚΑ, επέχει θέση σφραγίδας της Νομαρχίας. Ελέγχετε προσεκτικά συνταγές που εκδίδονται από Νοσοκομεία με κωδεϊνούχα. Οι συνταγές αυτές πρέπει να είναι με μονή κόκκινη διαγράμμιση και να έχουν θεώρηση από την Νομαρχία και μόνον. Με οποιαδήποτε άλλη σφραγίδα (του Νοσοκομείου π.χ.) οποιουδήποτε σχήματος, η συνταγή δεν εκτελείται διότι είναι παράνομη.

ΠΙΝΑΚΑΣ Γ
Χορηγούνται με ειδική συνταγή Ναρκωτικών (δίγραμμη) θεωρημένη από τη Νομαρχία, φυλασσόμενη για τρία χρόνια (σε συνεχιζόμενη θεραπεία με Νομαρχιακή Απόφαση).
Οι συνταγές αυτές αριθμούνται και περνιούνται στο συνταγολόγιο αυθημερόν.
Τα φάρμακα που περιέχουν την ουσία μεθυλοφαινιδάτη εξαιρούνται από την υποχρέωση έκδοσης Νομαρχιακής απόφασης (μέχρι στιγμής τα φάρμακα που περιέχουν αυτήν την ουσία έχουν τις εμπορικές ονομασίες: CONCERTA, METHYLOPHENIDATE, RUBIO, RITALIN).
Προσοχή: Βάσει της υπ' αριθμόν Υ6γ/1725/5.6.2001 αποφάσεως του Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας προστέθηκαν στην κατηγορία Γ' τα ιδιοσκευάσματα IMALGENE, KETALAR και KETASET (μεταφέρθηκαν από τον πίνακα Δ' στον Γ')

ROMIDON
Σε μια συνταγή μπορούν να αναγραφούν έως 1 κουτί κάψουλες ή έως τρία κουτιά αμπούλες. Αυτή η συνταγή είναι για πενθήμερη θεραπεία. Δεν ισχύουν φωτοαντίγραφα για καμία από τις συνταγές με κωδεϊνούχα, ψυχοτρόπα και ναρκωτικά.

ΠΙΝΑΚΑΣ Β
Χορηγούνται με ειδική συνταγή Ναρκωτικών (δίγραμμη), θεωρημένη από τη Νομαρχία, φυλασσόμενη για τρία χρόνια (σε συνεχιζόμενη θεραπεία με Νομαρχιακή Απόφαση). Οι συνταγές αυτές αριθμούνται και περνιούνται στο συνταγολόγιο αυθημερόν.

ΑΚΙΝΕΤΟΝ
Το ιδιοσκεύασμα ΑΚΙΝΕΤΟΝ, παρόλο που δεν ανήκει στον Ν.1729/87, για να χορηγηθεί χρειάζεται απλή συνταγή.

DECADURABOLIN
Χορηγείται με απλή φυλασσόμενη συνταγή, όπως ακριβώς αναγράφεται πάνω στο κουτί του.

NALOREX - NARCAN
Σύμφωνα με απόφαση του πρώην υπουργού Υγείας κ. Στεφανή (4.4.2003) και η οποία δημοσιεύθηκε στο υπ' αριθμόν 448/14.4.2003 ΦΕΚ, τα φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα που περιέχουν ανταγωνιστικές των οπιοειδών ουσίες χορηγούνται από τα φαρμακεία με ειδική «ΣΥΝΤΑΓΗ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΩΝ ΟΥΣΙΩΝ». Η συνταγή αυτή είναι διπλότυπη και φέρει τα εξής στοιχεία: «ΣΥΝΤΑΓΗ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΩΝ ΟΥΣΙΩΝ» και αύξοντα αριθμό, ονοματεπώνυμο, ειδικότητα, διεύθυνση και τηλέφωνο του ιατρού που εκδίδει την συνταγή. Σε κάθε χορηγούμενη συνταγή, ο γιατρός πρέπει να αναγράφει ευανάγνωστα ονοματεπώνυμο, διεύθυνση και αριθμό μητρώου ασφαλιστικού φορέα, αριθμό ταυτότητας του ασθενή, αιτιολογία, χρονολογία έκδοσης και θα υπογράφεται και θα σφραγίζεται από τον ιατρό. Επίσης θα υπογράφεται από τον παραλήπτη των φαρμάκων, ύστερα από επίδειξη της αστυνομικής του ταυτότητας, και τέλος θα υπογράφεται και θα σφραγίζεται από τον φαρμακοποιό. Τα ίδια στοιχεία θα αναγράφονται και στο στέλεχος. Οι συνταγές και τα στελέχη τους θα φυλάσσονται για τρία χρόνια.

ACTIQ (πεπιεσμένοι τροχίσκοι με ενσωματωμένο στοματικό εξάρτημα εφαρμογής)
Ανήκει στον πίνακα Γ του Ν.1729/87 και το Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας έχει ορίσει ως μέγιστη ημερήσια δόση τα 6,4mg. Η δόση αυτή αντιστοιχεί σε 4 τροχίσκους των 1.600μg ημερησίου. Το φαρμακευτικό ιδιοσκεύασμα ACTIQ δύναται να χορηγείται με ευθύνη του γιατρού, με ειδική συνταγή Ναρκωτικών, σε ποσότητα που αντιστοιχεί στην μέγιστη δόση και για θεραπεία δεκαπέντε (15) ημερών.

Πώς καταχωρούνται:

Α) Όλες οι μονόγραμμες ή οι απλές συνταγές φυλάσσονται και αριθμούνται κατά μήνα ή κατά δίμηνο.
Β) Στο συνταγολόγιο αναγράφουμε αυθημερόν υποχρεωτικά όλες τις δίγραμμες συνταγές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου